Projektā “FinlandLatviaWales (FLW) – Follow” sadarbojās sešas organizācijas no Latvijas, Somijas un Velsas. Pieredzējuši laikmetīgās dejas speciālisti un jaunatnes darbinieki apmainījās ar pieredzi un pētīja, kā izmantot dažādas ar kustību un deju saistītas pieejas un metodes sociālajai iekļaušanai un jauniešu atbalstīšanai. 

Projekta mērķis bija dot iespēju sevi vairāk izzināt un labāk izmantot savu potenciālu. Tā laikā katrā valstī notika laikmetīgās dejas darbnīcas, tapa izrādes un performances, kā arī 2022. gada augustā Lūznavas muižā notika starptautiska jauniešu apmaiņa. Latviju projektā pārstāvēja biedrība LAUKKU. Un visas aktivitātes Latvijā pārsvarā noritēja Lūznavas muižā.

“Follow” dalībnieci Ligitu Stikuti intervē arī šī paša projekta dalībniece Elīna Batare. 

Kāda kustība tev visvairāk paliks atmiņā no šī projekta?

Dejošanas uzdevums dimanta formā.

Kādā skaņa?

Priekšnesuma mūzika, kuru veidoja paši dalībnieki. Šī skaņa radās no mazajiem akmentiņiem, kas bija iebērti glāzē, kā arī no lielākiem akmeņiem, no zariem, kurus sitot kopā, veidojās skaņa. Bija arī īstie mūzikas instrumenti, kā bungas. Dalībniekiem lieliski ar šiem dabas un mūzikas intrumentiem sanāca izveidot skaistu, ritmisku mūzikas melodiju.

Un garša?

Cepumi.

Smarža?

Ugunskura dūmi.

Kuros projekta posmos biji iesaistīta (darbnīcās no 2021. gada rudens; 2022. gada jūnijā izrādes gatavošanas darbnīcā un izrādē “Laumiņu dumpis”; jauniešu apmaiņā augustā un kopīgajā performancē)?

Biju iesaistīta visos projekta posmos.

Projekta noslēdzošais apmaiņas brauciens uz Velsu 2023.gada janvārī

Kurš uzdevums no darbnīcām pusgada garumā visspilgtāk palicis atmiņā? 

Priekšnesumā izmantotā kustību kombinācija. Sanāca būt uz visām tikšanās reizēm, līdz ar to šo kombināciju atkārtoju daudzas reizes, tāpēc tā arī palika spilgti atmiņā.

Kāds ir, tavuprāt, lielākais ieguvums no dalības šajā projektā?

Jaunu cilvēku iepazīšana, nedrošības sajūtas pārvarēšana, uzdrīkstēšanās piedalīties. Būt iekļautai un justies līdzvērtīgai visā projekta procesā.

Vai tas, ko tu sagaidīji no šī projekta, piepildījās?

Bija grūti iedomāties, ko no šī projekta sagaidīt, kāds būs tā galarezultāts, bet ļoti priecājos, ka sanāca piedalīties divos deju priekšnesumos, kurus nenožēloju un kuros ieguvu lielisku pieredzi.

Kādas bija sajūtas pēc projekta noslēguma?

Man tā bija liela pieredze, tāda veida projekts, kurā es piedalos pirmo reizi, kur nu vēl dejas. Jo atceros, sākumā es vispār domāju, ko es te darīšu. Pirmā reize bija tāda nedroša, bet palīdzēja iedrošināšana, kā es varētu labāk kustēties. 

Tā bija uzdrīkstēšanās, pārkāpt sev, pārkāpt pāri daudzām lietām. Mans drosmes stāsts [izrādē “Laumiņu dumpis”], kas man ilgi bija emocionāls pārdzīvojums. Nezinu, vai kādos citos apstākļos es to darītu, bet bija tāda situācija, un tā bija lielākā uzdrīkstēšanās. 

Pirmizrāde “Laumiņu dumpis” 19.06.22. Lūznavas muižā, foto: Dagnija Bernāne

Titulbilde no Jauniešu apmaiņas 2022.gada augustā Lūznavā, foto: Raimonds Kaļva

Projekts “FinlandLatviaWales (FLW) – Follow” tika finansēts ar Eiropas Komisijas programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu.