Projektā “FinlandLatviaWales (FLW) – Follow” sadarbojās sešas organizācijas no Latvijas, Somijas un Velsas. Tā laikā katrā valstī notika laikmetīgās dejas darbnīcas, tapa izrādes un performances, kā arī noritēja starptautiska jauniešu apmaiņa. Projekta mērķis bija dot iespēju sevi vairāk izzināt un labāk izmantot savu potenciālu.

Latviju projektā pārstāvēja biedrība “LAUKKU”, un visas aktivitātes pārsvarā noritēja Lūznavas muižā. Tur 2022. gada jūnijā notika arī Latvijas dalībnieču kopīgi veidotā izrāde “Laumiņu dumpis”.

“Follow” dalībnieci Martu Teicāni intervē arī šī paša projekta dalībniece Vita Gaile.

Kāda kustība tev ir palikusi visvairāk atmiņā no projekta?

Man laikam visvairāk patika un atmiņā paliks tā, ko mums iemācīja somi. Viņi ņēma apelsīnu, un katrs kaut kā viņu apdejoja un izdomāja savu stāstu ar šo apelsīnu.

Kāda skaņa?

Tad, kad mēs taisījām gala performance mūsu laumiņu kustības, pēc tā klusuma, kad bija tā kustība “haaaaa” [demonstrē, uzsitot ar plaukstām pa vēderu], tad kaut kur tālumā mūs sadzirdēja putni, un sāka mums atbildēt. 

Kādā garša?

Augustā jau sāka augt āboli, un Lūznavas muižas ābelēm bija ļoti saldi un maziņi. Un es atceros, ka pēc katras ēdienreizes, pēc katras nodarbības es vienkārši gāju un plūcu kaudzēm daudz, un liku somā un ēdu visu dienu.

Un smarža?

Visvairāk man patika smarža, kad mums bija bonfire [ugunskurs] pie skatuvītes mazās. Un tas nakts dzestrums kopā ar ugunskura smaržu ļoti palika atmiņā.

Kuros projekta posmos biji iesaistīta (darbnīcās no 2021. gada rudens; 2022. gada jūnijā izrādes gatavošanas darbnīcā un izrādē “Laumiņu dumpis”; jauniešu apmaiņā augustā un kopīgajā performancē)?

Es piedalījos jauniešu apmaiņā augustā, kad pie mums brauca jaunieši no Velsas un Somijas.

Kāpēc, tavuprāt, ir nepieciešamas šādas jauniešu apmaiņas?

Manuprāt, jauniešu apmaiņa ir ļoti svarīga, it īpaši mūsdienās un pusaudžu vidū, jo tu iepazīsti citu tautu cilvēkus, kultūru. Un valoda noteikti attīstās, un tā komunicēšana ir savādāka nekā vienkārši draugu lokā.

Kādus brīžus visspilgtāk atceries no projekta?

Daudzi mirkļi ir iespiedušies atmiņā vēl līdz šodienai. Man ļoti patika pārtraukumi, snakbreiki [uzkodu pauzes], kur mēs gājām uz vienu istabu, dzērām tēju un ēdām tradicionālos velsiešu, somu un latviešu saldumus, un mācījām atbraucējiem vārdus kaut kādus, un viņi mums mācīja, kopā vienkārši pļāpājām un pasmējāmies.

Vai tu labprāt piedalītos šādā projektā vēlreiz, ja būtu iespēja?

Protams! Jo, pirmkārt, jaunas paziņas, otrkārt, jaunas vietas, ko tu ieraugi. Un tās ir neaizmirstamas atmiņas, jaunas iepazīšanās ļauj kļūt tev atvērtākam, izaicināt sevi un pārējos.

Attēli no Jauniešu apmaiņas 2022. gada augustā Lūznavā, foto: Raimonds Kaļva

Projekts “FinlandLatviaWales (FLW) – Follow” tika finansēts ar Eiropas Komisijas programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu.