Ik gadu Latvijā tiek organizēti notikumi par godu UNESCO pasludinātajai Starptautiskajai Dejas dienai, kas kopš astoņdesmito gadu sākuma 29.aprīlī tiek svinēta visā pasaulē. Šogad Limbažos 29. un 30.aprīlī risināsies bezmaksas aktivitātes ikvienam interesentam.

Piektdien, 29.aprīlī plkst. 19:00  Limbažu Jauniešu centrā aicinām uz bezmaksas Dejas īsfilmu vakaru. Dejas īsfilmas pavadīs dejas kritiķes Intas Balodes pēcvārdi un ierosinājums nelielai sarunai par redzēto. Pasākuma laikā būs iespēja ziedot Ukrainas atbalstam.

Sestdien, 30.aprīlī Limbažu kultūras namā notiks bezmaksas dejas meistarklases: 

  • 10:00-11:30 – horeogrāfes Agates Bankavas vadīta laikmetīgās dejas meistarklase jauniešiem.

Starp daudz vārdiem, domām un šaubām dzīvo ķermenis. Kā atgriezt kontaktu ar sevi un citiem. Kā draugu ballītē izcelties ar saviem īpašajiem deju soļiem. Kā sevī un citos pamanīt unikālo, tikai konkrētai personībai raksturīgo. Laikmetīgā deja ir iespēja atbrīvoties, izaicināt un izbaudīt sevi kustībā.

  • 11:45-13:15 horeogrāfa Ivara Broniča dejas kontaktimprovizācijas klase ikvienam dejas interesentam neatkarīgi no vecuma un bez iepriekšējas pieredzes dejā.

Kontaktimprovizācija ir par uzdrīkstēšanos. Uzdrīkstēties pieņemt lēmumu. Uzdrīkstēties būt vienam. Uzdrīkstēties atbalstīt. Uzdrīkstēties sniegt konkrētu atbildi. Uzdrīkstēties mainīt, iesākt, papildināt, pārtraukt, apturēt. Uzdrīkstēties iet, krist, lekt. Uzdrīkstēties apstāties. Uzdrīkstēties būt nedefinējamam. Uzdrīkstēties meklēt. Uzdrīkstēties uzdrīkstēties. Uzdrīkstēties ir skaisti. Uzdrīkstēsimies!

  • 13:30-14:45 horeogrāfes Agneses Bordjukovas kinestētiskās mācīšanās praktiskā nodarbība ikvienam dejas interesentam neatkarīgi no vecuma un bez iepriekšējas pieredzes dejā.             Kinestētiskā mācīšanās ir praktiska metode, kurā darbs ar ķermeni tiek apvienots ar laiku un telpu savas pieredzes apjaušanai. Tā ir mācīšanās ar, caur un kopā ar savu ķermeni, pievēršot uzmanību sajūtām, maņām, spējai reaģēt un izpausties neverbāli. Šī prakse veicina sevis apzināšanos, līdz ar to arī prasmi komunicēt.

Uz nodarbībām aicinām ierasties ērtā un brīvā apģērbā. Nodarbība norisināsies zeķēs vai basām kājām.

Aktivitātes tiek īstenotas Eiropas radošuma partnerības projekta “Art and creativity to reactivate youth participation during/after COVID19” ietvaros, kurā ir iesaistītas organizācijas no četrām valstīm – Spānijas, Horvātijas, Čehijas un Latvijas. Projektā Latviju pārstāv Limbažu novada izglītības pārvalde un biedrība “LAUKKU”. Projekta pirmais posms notika pagājušā gada nogalē Spānijā, Quatro de Poblet pilsētā Valensijas apgabalā.  Limbažos notiks tā otrais posms, pulcinot visus iesaistītos projekta partnerus, un īstenojot atvērtus dejas mākslas un socializēšanās pasākumus gan jauniešiem, gan ik vienam interesentam. Ieplānotās aktivitātes aicina iepazīt dejas mākslas nozīmību ikdienas gaitās, tās saikni ar emocijām un veselīgu dzīvesveidu.

Projekta norisi Limbažos finansiāli atbalsta  Erasmus+ KA227  programma un Limbažu dome.