Ir sācies starptautiskās partnerības projekts radošuma veicināšanai, kura ietvaros 6 dažādas organizācijas no 3 valstīm – Latvijas, Somijas un Velsas apmainīsies ar pieredzi un pētīs, kā izmantot dažādas ar kustību un deju saistītas pieejas un metodes sociālajai iekļaušanai un jauniešu atbalstīšanai.

Katrā no valstīm pieredzējuši laikmetīgās dejas speciālisti un jaunatnes un sociālie darbinieki vairāk nekā gadu strādās ar jaunu sieviešu un vīriešu grupām, lai caur praktiskām nodarbībām ar kustību un dažādām neformālās mācīšanās aktivitātēm dotu iespēju sevi vairāk izzināt un labāk izmantot savu potenciālu – “uzplaukt”.

Māksla ir nepārtraukti klātesoša ikviena cilvēka dzīvē. Īpaši svarīga tā ir brīžos, kad saskaramies ar neatbildamiem jautājumiem un jaunām pieredzēm. Diemžēl mākslu tāpat kā daudzas citas lietas kapitālisms ir pārvērtis par preci – vai nu ieslēdzot to “augstās mākslas” institūcijās vai pārvēršot par ātrās ēdināšanas produktu, ko viegli pārdot un kur viss ir skaidrs. Rezultātā daudzas sabiedrības grupas tiek attālinātas no pieejas mākslai, liekot nepamatoti domāt, ka tikai daļai cilvēces pietiek naudas un saprašanas mākslas pieredzei. Projekts “Velies un celies” ir pret dalījumu labā un sliktā, augstā un zemā, pareizā un nepareizā mākslā. Galvenais ir process, pieredzēšana, šaubas, jautājumi, bailes, atklāsmes… Tas ir kopīgs ceļojums nezināmajā. Ja kļūsim drosmīgi mākslā, tāpat būs arī dzīvē.

Latvijā projektā ir iesaistītas 2 organizācijas. Lūznavas muiža ir Latgales laikmetīgās mākslas, kultūras centrs un jaunu ideju rašanās vieta, kas aktīvi strādā ar vietējo sabiedrību. LAUKKU ir starptautiska domubiedru grupa un biedrība, kas apvieno dejas profesionāļus un entuziastus no dažādām mākslas nozarēm un citām disciplīnām, lai veicinātu sadarbību, eksperimentēšanu un sociāli orientētus mākslas projektus.

Projekta ietvaros Latvijā strādāsim ar ~15-20 jaunu sieviešu grupu (16-30 gadi) no Lūznavas un citiem tuvākajiem pagastiem, tiekoties reizi 1-2 mēnešos. Balstoties uz kopā izdarīto un piedzīvoto un izdiskutēto projekta noslēgumā plānojam arī kopā radīt nelielu izrādi.

Ja izlasot šo ziņu tik tālu, jau vēlaties piedalīties, lieliski un laipni lūgtas! Ja lasītais liekas mīklains un raisa šaubas, tad par motivāciju iesaistīties “Velies un celies” pieredzē, vēlamies teikt šādi:

  • Ja kādreiz esi teikusi – māksla mani neinteresē; māksla ir domāta tiem, kam visa pietiek un nav problēmu; mākslai jābūt tikai skaistai; es nemāku mākslu; es nemāku dejot, nemāku zīmēt; mākslinieki nav nekādi cilvēki – tad šis projekts tev var būt interesants.
  • Ja bieži domā, ko drīkst un ko nedrīkst, kā tas izskatīsies, ko par mani padomās, kāpēc es, labāk citi, tā pieklājīgi cilvēki nedara – arī tad šis projekts ir tev..
  • Ja reizēm jūties citāda, dīvaina, viena, nesaprasta – šis projekts ir tev.
  • Ja tev nav, ko darīt – šis projekts ir tev.
  • Ja tev ir pārāk daudz, ko darīt, un nekad nav laika sev, arī tad šis projekts ir tev.
  • Ja gribi pieredzēt ko atšķirīgu – projekts ir tev.
  • Ja domā, ka šis teksts ir lēts reklāmas triks, mēs ar tevi labprāt par to parunāsim un padejosim.
  • Mēs teikt – celies un velies! Mēs sakām – vispirms velies un tad celies. Tas ir daudz veselīgāk ķermenim. Iekusties, sajūti, iepazīsti sevi un citus un tad droši celies. Muguru tad vairs nesaraus čokurā. 

Jautājumi? Raksti uz laukku@laukku.lv

Projekta ietvaros tiek plānotas arī vairākas tikšanās ar kolēģiem no Somijas un Velsas, kas savās valstīs veiks līdzīgas aktivitātes. Arī jauniešiem būs iespēja satikties ar citiem jauniešiem no šīm 2 valstīm, uzzināt, kā klājies citur un pieredzēt vienam otra radītās izrādes. Velies un celies!

 Projekts “FinlandLatviaWales (FLW) – Follow”tiek finansēts ar Eiropas Komisijas “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu.