21. septembrī plkst. 20:00 norisināsies ceturtais laikmetīgās dejas projekta “Kāda deja der laukiem?” notikums. Šoreiz Lādezerā viesosies horeogrāfi un dejotāji Krišjānis Sants (Latvija) un Ieva Gaurilčikaite (Lietuva). Apkārtnes iedzīvotājiem un citiem interesentiem būs iespēja ne tikai redzēt fragmentus no topošā dueta “Ornaments” un piedalīties sarunā ar māksliniekiem, bet arī iemēģināt dažādus dejas elementus un pašiem iesaistīties darba tapšanā kā mentoriem.

Lai gan pirmo reizi Krišjāņa Santa solo “Ornaments” tika veidots un rādīts jau 2011. gadā, un vēlāk tas vairākkārt pārveidots gan video formā, gan citā solo, gan divdesmit un septiņu dejotāju horeogrāfijās, tas tā arī nav nekļuva par pilna apjoma darbu un vairākus gadus tika atlikts nomaļus. Taču tikko aizgājušajā vasarā tika izlemts, ka “Ornamentam” nepieciešama revīzija un kaut nedaudz pieredzējušāka autora skats. Lādezerā Krišjānim pievienosies lietuviešu dejotāja Ieva Gaurilčikaite, lai kopā parādītu šobrīd topošo “Ornamenta” dueta versiju.

“Ornaments” ir kvalitatīvi veidota un izpildīta horeogrāfija, kuras pamatā ir spēle ar dejas materiāla permutācijām un atkārtojumiem, kas citādi raksturīgi ornamentālām mākslām un amatiem.

Krišjānis un Ieva Lādezerā vispirms nodejos 15 minūšu garu “Ornamenta” dueta versiju, tad tai sekos neliela dejas kompozīcijas meistarklase, kurā apmeklētāji varēs paši izmēģināt roku vienkārša kustību materiāla kodēšanā. Pēc meistarklases un nelielas iesildīšanās “Ornamenta” duetu varēs noskatīties vēlreiz.

Ieva Gaurilčikaite ir studējusi deju Skotu laikmetīgās dejas skolā un Kibutsa laikmetīgās dejas kompānijā Izraēlā, savukārt Krišjānis Sants mācījies vispirms Latvijas Kultūras akadēmijā, tad Briseles laikmetīgās dejas skolā P.A.R.T.S. Abi drīzumā arī pabeigs maģistra studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļā.

Krišjānis un Ieva kā skatuves mākslinieki darbojas gan Latvijā, gan ārpus tās, bieži uzstājoties ar Briselē bāzēto dejas kompāniju “Fieldworks” un strādājot kopā ar zviedru horeogrāfu Ēriku Eriksonu. Krišjānis 2015. gadā kopā ar Ēriku radīja “Spēlmaņu nakts” balvu saņēmušo dejas duetu “Vērpete”. Ieva 2017. gadā veidoja izrāžu sērijas “Viens vienam”, kas rādītas Londonā, Rīgā un Fālunā (Zviedrija). 2017. gadā Ieva un Krišjānis kopā ar Ēriku radīja laikmetīgās dejas izrādi “Celies augšā, nāc man līdzi”. 2018. gadā abi pabeidza darbu pie lielizmēra performatīvās instalācijas “Uzdzist”, kas kā 40 minūšu gara pieredze vienam skatītājam Tallinas ielas radošajā kvartālā tika parādīta 161 reizi. 2018. gada vasarā abi dažādas eksperimentālas un ilgi lolotas skatuves prakses konsolidēja performancē un vienlaikus darbnīcā “Gotca”, ko piedāvāja “Are you kid-ing” dejas festivāla apmeklētāju vērtējumam Fālunā, Zviedrijā.

Pasākums norisināsies Lādezera pamatskolā. Rīkotāji lūdz apmeklētājus ierasties ar ērtu apģērbu un atvērtu sirdi.
Ieeja pasākumā par ziedojumu, ieteiktais apjoms – 1,50 eiro, kas atbilst vienas loterijas biļetes cenai. Tādējādi cikla veidotāji aicina domāt par mākslas pieredzi nevis kā preci, bet gan kā loteriju – emocijas var būt dažādas, laimesti atšķirīga lieluma, ir arī tukšas lozes, bet ir vērts turpināt, jo pašam vai citiem gadās arī lielie laimesti.

Cikla “Kāda deja der laukiem?” rīkotāji, biedrība “LAUKKU”, ar šo projektu vēlas apšaubīt aizspriedumu, ka laikmetīgā māksla paredzēta vien šauram, elitāram interesentu lokam, un parādīt, ka to savā ikdienā var iekļaut jebkurš cilvēks, tostarp lauku iedzīvotāji, kam bieži vien ir ierobežota pieeja kultūras aktualitātēm. Gada garumā paredzēti 12 pasākumi, kuros savus gatavos un topošos darbus prezentēs horeogrāfi Agate Bankava, Agnese Bordjukova, Kristīne Brīniņa, Rūdolfs Gediņš, Andris Kačanovskis, Elīna Lutce, Krišjānis Sants, Sintija Siliņa, Agnese Vanaga, Ilze Zīriņa, Olga Žitluhina u. c.

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Lādezera pamatskola.

Informācija: www.laukku.lv, www.facebook.com/laukkugroup