No 2017. gada 18. novembra līdz 10. decembrim Tartu Mākslas mājas Lielajā zālē (www.kunstimaja.ee, Vanemuise 26, Tartu, Igaunija) risinās Latvijas laikmetīgās mākslas grupas izstāde “Dieviete ex machina”. Izstādes koncepta autore un kuratore ir Jana Kukaine. Projekta idejas autore un asistējošā kuratore – Šelda Puķīte. Dalībnieces – Rasa Jansone, Anda Magone, Inga Meldere, Ingrīda Pičukāne un Eva Vēvere. Izstādes grafiskā identitāte – Ingrīda Pičukāne.

Grupas izstāde Dieviete Ex Machina veltīta sievietes tēlu izzināšanai mūsdienu sabiedrībā, kas bieži vien svārstās starp divām galējībām. No vienas puses, izdabājot populārajām sevis lutināšanas” un sievišķīgas laimes” praksēm, kurām nereti pievienojas ezotēriskas kvalitātes, sieviete tiek pielīdzināta dievietei, kas dzīvo karalisku dzīvi, pavada laiku skaistumkopšanas salonos un zīda rītakleitās. No otras puses, raugoties reālistiskā, ikdienas pieredzē balstītā perspektīvā, kur uz sievietes pleciem gulstas teju nebeidzams darbu un pienākumu slogs, sieviete šķiet pārtapusi mašīnā, kuras vērtība ir viņas produktivitātes rādītāji.

Virtuvei kā savdabīgai sievietes neatkarības platformai un patiesības manifestācijai savā iespaidīgajā instalācijā ar teju 500 pašgatavotiem konserviem pievērsīsies Rasa Jansone. Hrestomātiskos mākslas vēstures sieviešu tēlus interpretēs Inga Meldere, savukārt Evas Vēveres naratīvi vīsies cauri 80. gadu pastkaršu kolekcijai un Igaunijas mežu biežņai.

Andas Magones fotogrāfijas kļūs par ķermeņa dienasgrāmatu, kas vēsta par laika ritējumu, draudzību un briedumu, savukārt ekstrēmākām ķermeniskām izpausmēm pievērsīsies Ingrīda Pičukāne, aicinot skatītāju pašatklāsmes ceļojumā. Laipni paklanoties Dekartam un racionālisma filozofijai, vēlreiz caurskatot Rietumeiropas mākslas mantojumu, kā arī flirtējot ar populārās kultūras tēliem, izstāde sniegs feministiski kritisku komentāru un iezīmēs jaunu skatījumu iespējamības.

Līdz ar izstādes atklāšanu darbu pie “Jutīgā pļava” gleznojuma uzsākusi Ingrīda Pičukāne, un tas top visas izstādes norises garumā. Atklāšanas performancē uzstājās mūziķe Vija Moora.

Foto: Valdis Jansons

Par izstādes ieceri stāsta Jana Kukaine: