Otrdien, 20. jūnijā, Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros Burtniekos notiks projekta “Burtnieku pils tīstokļus meklējot” otrā Burtnieku gudrības darbnīca. Šoreiz pie Burtnieku novada Sociālā dienesta darbiniekiem, klientiem un citiem iedzīvotājiem ar praktiskām nodarbībām viesosies Latvijas Nacionālās bibliotēkas vēstneši un baleta pedagoģe Annemarija Autere (Norvēģija/Francija).

Gaismas pils jeb Latvijas Nacionālās bibliotēkas pastāvīgās ekspozīcijas “Grāmata Latvijā” vēstneši palīdzēs Burtnieku pils iedzīvotāju pēctečiem radīt lielāko Burtnieku un Gaismas pils dārgumu – grāmatu. Katrs darbnīcas dalībnieks veidos un iesies savu neatkārtojamo miniatūrgrāmatu, izmēģinot arī senu papīra dekorēšanas tehniku – marmorēšanu. Praktisko darbošanos papildinās sarunas par grāmatām – vērtīgākajām, patriotiskākajām, aizkustinošākajām un tām, kuras vēl vajadzētu uzrakstīt. Darbnīca apliecinās, ka no ūdens augšā celties var ne tikai pils – arī papīrs, iegrimstot un iznirstot no ūdens, var piedzīvot brīnumainas pārvērtības.

Savukārt Annemarijas Auteres nodarbībā dalībnieki caur vienkāršiem vingrinājumiem apgūs optimālu ķermeņa funkcionēšanu, kas noder ikvienam – no biroja darbinieka, šofera vai pavāra līdz primabalerīnai. Francijā dzīvojošā Norvēģu izcelsmes balerīna, kas pēc skatuves karjeras beigām jau vairāk nekā divdesmit gadu veido savu dejas tehnikas apmācības metodi, Latvijā viesojusies jau vairākkārt. Annemarija Autere pasniegusi meistarklases Starptautiskajā laikmetīgās dejas festivālā “Laiks dejot”, strādājusi ar Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem, sniegusi meistarklases Latvijas Nacionālā baleta trupai un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņiem. Savu metodi “Baleta ķermeņa loģika”, ar ko šoreiz viņa iepazīstinās Burtnieku novada iedzīvotājus, Annemarija mēdz dēvēt par instrumenta sagatavošanu, kas ir pamatā tam, lai ķermenis labi darbotos neatkarīgi no uzdevuma, kas tam jāveic.

Dalībnieku atlasi darbnīcām veic Burtnieku novada Sociālā dienesta darbinieki, savukārt visiem interesentiem būs iespēja bez ieejas maksas apmeklēt Annemarijas Auteres lekciju-demonstrāciju par baletu, kas norisināsies 20. jūnijā plkst. 16.00 Burtnieku novada jauniešu centrā.

Sadarbībā ar Burtnieku novada Sociālo dienestu projekts “Burtnieku pils tīstokļus meklējot” turpināsies līdz 2018. gada martam. Burtnieku gudrības darbnīcas notiks sešas reizes un pulcēs iedzīvotājus no visiem novada pagastiem. Gada garumā starptautiska mākslinieku un teorētiķu grupa tiksies ar Burtnieku novada cilvēkiem dejas, mūzikas, mākslas, filozofijas un literatūras lekcijās, darbnīcās un meistarklasēs, kopīgi veiks praktiskus darbus un piedalīsies sarunās ar dažādu jomu pārstāvjiem. Mācoties cits no cita zināšanām, pieredzes un savstarpējās saskarsmes, mākslinieki un Burtnieku iedzīvotāji mēģinās noskaidrot, kādas gudrības jāatrod Burtnieku grāmatās, lai Gaismas pils reiz celtos augšup.

Projektu īsteno biedrība “LAUKKU”, Dance.lv žurnāls (www.journal.dance.lv), Burtnieku novada Sociālais dienests, filozofs Makss Rīnanens (Somija), baleta pedagoģe Annemarija Autere (Francija), LNB projektu vadītāja Maija Uzula-Petrovska, koklētāja Laima Jansone, horeogrāfe Agnese Bordjukova, horeogrāfs un režisors Valērijs Oļehno, mākslas kritiķis Valts Miķelsons, kustību terapeite Santa Grīnfelde, fotogrāfe Krista Briģe, rotu māksliniece Ginta Zabarovska, dejas kritiķes Linda Krūmiņa un Inta Balode. Tiks aicināti arī citi viesi.

Atbalsta: Latvijas Republikas Kultūras ministrija VKKF mērķprogrammas “Latvijai – 100” ietvaros

Papildu informācija:
Inta Balode
Projekta “Burtnieku pils tīstokļus meklējot” kuratore
+371 29211203
inta@dance.lv